The Way, Beswick

The Way, BeswickThe Way, BeswickThe Way, BeswickThe Way, Beswick

Client:
Lovell

Location:
Beswick, Manchester

Consultants:
Capita Symonds – Structures
Alan Johnston Partnership – Structures
Camlin Lonsdale – Landscapes
TPM Landscape - Landscapes

Main Contractor:
Lovell

 

Houses

The aspirations of the development were to create a residential environment that encompassed the vibrancy and freedom of aesthetic seen in much of the city of Manchester’s recent renaissance.

This was fulfilled by providing flexible open plan living, natural light penetration to the depth of the plan and a pallet of quality modern materials.

Identifiably modern family houses have the benefit of secure communal parking and play areas with generous private garden spaces.

The development comprises 426 houses and 60 apartments (in 2 blocks) to Code For Sustainable Homes Level 3.

The houses utilise SIP (Structural Insulated Panel) technology manufactured off site and erected in a very short timescale, allowing ongoing internal trades to continue while rainscreen claddings are applied externally.

Micro, Combined Heat and Power units are installed in each home combined with whole house ventilation with heat recovery.

Apartments

Each building has 30 one and two bedroom open plan apartments arranged in two wings either side of a glazed and louvred central space. Access to the apartments is across bridge link walkways.

The elevations continue the themes used in the adjacent housing schemes with the use of white render, zinc and larch boarding and projecting glass bay windows. The southern elevation to Ashton Old Road is shaded by a feature 'wing' of louvres which wraps over the elevation and over the upper penthouse duplex apartment, providing solar shading and creating a dynamic frontage to the development.

 

©: BOWKER SADLER ARCHITECTS